2. Želva stepní Amálka

ŽELVA STEPNÍ AMÁLKA

    Ahoj já jsem želva Amálka a od března jsem novým členem školky. Moc se mi ve školce líbí, děti se o mě moc pěkně starají a krásně mě hladí.
     Identifikovat mě můžete podle takřka okrouhlého a na vrcholu plochého krunýře. Dalším typickým znakem je moje písková barva krunýře s výraznými černými znaky.  Jako samička dorostu asi do 20 cm. Můžu vážit až 2 kg. Oproti samci jsem větší a mám kratší ocas. Nejvíce jsem aktivní ve dne, jsem velmi čilá, výborně hrabu a ač na to nevypadám umím i obratně šplhat. V přírodě hrabu podzemní chodby dlouhé až 12 m. Jsem nejodolnějším druhem suchozemské želvy. Pocházím z Asie. Přirozeným prostředím jsou pro mě volné stepi místy s kamením, se suchou jílovitou a písčitou půdou a řídkými porosty trávy a keřů. Místa, kde mám mnoho slunce a jen občasný stín. Jsem prostě pouštní želva, která nesnáší vlhko a chladno
.
 
Želva stepní:
Říše – živočichové
Kmen – strunatci
Podkmen – obratlovci
Třída – plazy
Řád – želvy
Podřád – skrytohrdlí
Čeleď – želvovití
Rod – želva

Co ráda jím:
Salát
Pampelišku
Jetel
Mrkev
Okurku
Jahody
Jablka

Výskyt:
Asie
Kaspické moře
Írán
Afghánistán
Kazachstán
Turkmenistán
Pákistán
MŠ ČEPŘOVICE